ارزشیابی توصیفی و تحلیلی در مدارس ابتدائی

باسمه­تعالی

نرم­افزار تحلیل و توصیف ارزشیابی مستمر در مدارس ابتدائی.

ارزشیابی مستمر و تکوینی در طول سال تحصیلی بهترین، ساده­ترین و کم هزینه­ترین راه بررسی نقاط قوت و ضعف دانش­آموزان، آموزگاران، مدیر و عوامل اجرائی آموزشگاه و حتی محیط و امکانات فضای آموزشی بوده که می­تواند راه تصمیم­گیری مناسب را برای عوامل ذیربط هموار و تسهیل کند. اینجانب با توجه به اینکه در تمام مقاطع تحصیلی و پستهای مختلف آموزشی و اداری و در مدارس مختلف مشغول به خدمت بوده، با نظرخواهی از استاتید و همکاران مجرب در سطح استان اقدام به طراحی نرم­افزاری جامع برای تحلیل ارزشیابی مستمر دانش­آموزان در طول سال تحصیلی با تغییرات لازم برای مقاطع سه­گانه و مراکز پیش­دانشگاهی نموده­ام.

این نرم­افزار شامل دو بخش کاملاً مجزا و مستقل بخش تحلیلی و بخش توصیفی می­باشد.

الف : تشریح بخش توصیفی :

ارزشیابی توصیفی به تازگی وارد مدارس ابتدائی شده و بزودی جایگزین ارزشیابی به سبک قبلی « نمره­گذاری» خواهد شد.

ارزشیابی توصیفی در حال حاضر تمام دانش­آموزان پایه اول، تعداد زیادی از پایه دوم و در بعضی از مدارس کلیه پایه­های مدارس ابتدائی را در بر گرفته و با رویکردی متفاوت، علمی و جدید آغاز شده است که با وجود تمام نقاط مثبت آن، اشکالات مختصری هم دارد که دلیل عمده آن تازگی و نوپا بودن آن است.

در اینجا با رعایت ادب و احترام برای تمامی دست­اندرکاران و طراحان ارزشیابی توصیفی به چند مورد از موارد قابل بررسی آن اشاره خواهم کرد.

·      بخاطر عدم طراحی لیستی جامع برای ثبت معیارهای ارزشیابی، آموزگاران محترم مجبورند که ساعات زیادی را با صرف کاربرگ­های زیاد برای ثبت موارد مذکور در نظر بگیرند که این باعث خواهد شد در وقت معلم و در مصرف کاغذ اصراف شود. در این این نرم­افزار لیستی طراحی شده است که در یک برگ کاغذ A4 تمام معیارهای توصیفی یک کلاس 36 نفره در کمترین زمان ممکن ثبت خواهد شد و از تلف شدن وقت معلم و اصراف در مصرف زیاد کاغذ جلوگیری خواهد شد.

·      در ارزشیابی توصیفی 4 معیار « خیلی خوب ، خوب ، قابل قبول و نیاز به آموزش و تلاش بیشتر » در نظر گرفته شده که قرار است بزودی مورد چهارم « نیاز به تلاش مجدد » هم به آن افزوده شود. در این نرم­افزار تا 6 مورد معیار توصیفی در نظر گرفته شده و طوری طراحی شده که کاربران به سلیقه خود می­توانند از چند مورد آن استفاده و حتی کلمات توصیفی آن را به دلخواه تغییر دهند. البته لازم به ذکر است این مورد برای ارزشیابی مستمر در طول سال تحصیلی خواهد بود و در ارشیابی نوبتهای اول و دوم باید از معیارهای تعیین شده سازمانی استفاده شود.

·      این بخش از نرم­افزار برای 4 مرحله ارزشیابی مستمر در طول سال تحصیلی طراحی شده است که کاربران به دلخواه خود ماههای ارزشیابی را انتخاب خواهند کرد.

·      برای هر درس نتیجه نهائی ارزشیابی بر روی کارنامه دانش­آموزان در نظر گرفته شده است یعنی با توجه به ثبت معیارهای توصیفی برای هر درس، بصورت خودکار نتیجه نهائی آن « میانگین میانگین­ها»  ثبت خواهد شد که ثبت این مورد اطلاعات خاصی را به اولیای دانش­آموزان خواهد داد.

·      معیارهای توصیفی در این نرم­افزار به کدهای 1 تا 6 تبدیل شده است بصورتی که آموزگاران بر روی لیستها و کاربران رایانه برای ثبت آن در سیستم از این کدها استفاده خواهند کرد که این باعث سرعت در ثبت خواهد شد بصورتی که برای ثبت معیارهای توصیفی بر روی لیست دانش­آموزان یک کلاس 20 نفره فقط 20 دقیقه و برای ثبت در رایانه، فقط 10 دقیقه وقت لازم است ...

·      این نرم­افزار نتیجه نهائی دانش­آموزان را با توجه به معیارهای ثبت شده در 6 دهک تفکیک خواهد کرد و برای هر دهک یک جمله کامل و گویا را بصورت خودکار در توصیف دانش­آموز مربوطه در قسمت پایین کارنامه­ها ثبت خواهد کرد که آن هم اطلاعات جامعی را به مسؤلین ذیربط در مدرسه و اولیای دانش­آموزان خواهد داد و در تصمیم­گیری­های بعدی آنها تأثیر خواهد داشت. در ضمن این جملات در صورت نیاز به دلخواه کاربران « مدیر و آموزگاران » قابل تغییر می­باشد.

·      کارنامه­های دانش­آموزان از طراحی جذاب و جالبی برای دانش­آموزان برخوردار بوده و تمام 6 مورد معیار ارزشیابی جهت اطلاع اولیاء بر روی آن ثبت شده است.

  ب : تشریح بخش تحلیلی :

هنوز هم بخش عظیمی از دانش­آموزان در مدارس ابتدائی با نمره و ارزشیابی کمی سروکار دارند پس لازم است آن هم بصورت جامع مورد تجزیه و تحلیل قرار گیرد.

بخش تحلیلی این نرم­افزار شامل دو بخش « ورود اطلاعات » بر روی لیست اصلی نرم­افزار، که شامل ثبت مشخصات دانش­آموزان در آغاز سال تحصیلی و ثبت نمرات مستمر دانش­آموزان در طول سال تحصیلی ( 7 بار در طول سال « مهرو آبان، آذرماه، نوبت اول، بهمن­ماه، اسفندماه، فروردین و اردیبهشت و نوبت دوم» ) و « خروج اطلاعات » خواهد بود.

خروجی اطلاعات در این بخش از نرم­افزار شامل موارد زیر خواهد بود.

1.      لیست آموزگار:

این لیست در آغاز سال تحصیلی به تعداد دروس هر پایه چاپ و در اختیار آموزگاران قرار خواهد گرفت تا نمرات ماهیانه در آن ثبت و در زمانهای مشخص شده تحویل کاربر رایانه شود.

2.     لیست کنترل نمرات:

این لیستها برای مطابقت نمرات ثبت شده در رایانه با لیستهای آموزگار می­باشد که بعد از ثبت نمرات هرماه قابل چاپ می­باشد.

3.     کارنامه ماهیانه دانش­آموزان:

این کارنامه­ها بصورت ماهیانه برای دانش­آموزان چاپ خواهد شد که اطلاعات جامع و کاملی از جمله: جمع و میانگین نمرات، رشد و افت ماهیانه درسی و معدل، رتبه دانش­آموز در کلاس، مقایسه با میانگین کلاسی، ثبت معدل تمام ماههای سال و ... بر روی آن جهت اطلاعات اولیاء و دانش­آموزان ثبت می­شود. این برگه­ها بر روی کاغذ A5 قابل چاب بوده که از ظاهری زیبا و جذاب برخوردار می­باشد.

4.     نمودارهای درصد قبولی و میانگین نمرات:

بعداز ثبت نمرات هر ماه، نمودارهای درصد قبولی و میانگین نمرات دانش­آموزان با دقت و جذابیت بالا به تفکیک برای هر کلاس آماده چاپ خواهد شد.

5.     لیست و ضعیت دانش­آموزان:

در این لیست وضعیت توصیفی دانش­آموزان با توجه به معدل آنها ثبت خواهد شد و در پایین لیست فراوانی موارد توصیفی که هفت مورد ( ممتاز، عالی، خیلی خوب، خوب، متوسط، نیاز به تلاش بیشتر و ضعیف) می­باشد، ثبت خواهد شد. معیارهای توصیف معدل به دلخواه کاربران قابل تغییر می­باشد. با نصب ماهیانه این لیست در بُرد کلاس، رقابت مثبتی در بین دانش­آموزان ایجاد خواهد شد.

6.     لیست رشد نمرات دانش­آموزان:

این لیست­ها از ماه دوم ارزشیابی فعال شده که بصورت محرمانه توسط مدیر و مشاور بررسی خواهد شد. در این لیستها رشد و افت ماهیانه معدل دانش­آموزان ثبت خواهد که باعث سهولت در ریشه­یابی ضعف و قوت آنها خواهد شد.

7.     لیست تجزیه و تحلیل نهایی و رتبه­بندی دانش­آموزان:

این لیستها مهمترین قسمت این نرم­افزار می­باشد که در واقع چهارکاره بوده و موارد زیر را انجام خواهد داد.

·        در بعد دانش­آموزی : جمع نمرات، میانگین نمرات، وضعیت توصیفی معدل و رتبه در کلاس.

·        در بعد درسی : جمع نمرات هر درس به تفکیک، میانگین نمرات آن، رشد و افت آن نسبت به ماه قبل، درصد قبولی در هر درس.

·        در بعد کلاسی : جمع نمرات کل کلاس، میانگین نمرات کل کلاس، رشد و افت نسبت به ماه قبل، درصد قبولی در سطح کلاس.

·        رتبه­بندی دانش­آموزان  در سطح کلاس بصورتی که نفر اول در بالای لیست و نفر آخر در پایین لیست قرار خواهد گرفت.

8.     لیست نمرات مستمر برای نوبتها:

آموزگاران موظفند قبل از شروع ارزشیابی­های نوبت اول و دوم نمرات مستمر را جهت ثبت در سیستم رایانه­ای تحویل دفتر آموزشگاه نمایند که استخراج دقیق این نمرات مستلزم وقت زیادی خواهد بود. این سیستم بطور خودکار میانگین نمرات سه­ماهه اول را برای ارزشیابی نوبت اول و چهارماهه آخر را برای ارزشیابی نوبت دوم محاسبه می­نماید و در اختیار آموزگار قرار خواهد داد. آموزگار هم با استفاده از این نمرات و شناختی که از دانش­آموزان دارد با اندک تغییراتی، نمره مورد نظر را بدست خواهد آورد که این کار باعث دقت، سهولت و صرفه­جوئی در وقت معلم خواهد شد.

9.      لیست میانگین نمرات سالیانه دانش­آموزان به تفکیک دروس:

این لیسها بعد از ثبت نمرات ارزشیابی نوبت دوم قابل چاپ خواهد بود و میانگین سالیانه نمرات هر درس را به تفکیک دانش­آموزان کلاس در اختیار عوامل اجرائی مدارس قرار خواهد داد و در تجزیه و تحلیل نهائی عملکرد آموزشگاه مؤثر خواهد بود.

10.   لیست مقایسه نمرات نوبت اول و نوبت دوم:

این لیستها هم بعد از ثبت نمرات ارزشیابی نوبت دوم قابل چاپ می­باشد و مقایسه نمرات ارزشیابی نوبت اول و دوم دانش­آموزان را بصورت خودکار به تفکیک درس به درس، انجام خواهد داد. بررسی این لیستها هم در تجزیه و تحلیل نهائی عملکرد آموزشگاه مؤثر خواهد بود.

ج : نرم­افزارهای جانبی :

1.   محاسبه وامهای بانکی :

امروزه با توجه به تنگناهای معیشتی تقریباً اکثریت افراد جامعه به نحوی با بانکها و وامهای بانکی سر و کار دارند که فرهنگیان هم از این قاعده مستثنی نیستند.

 اینجانب بر اساس فرمولهای محاسباتی سود وامهای بانکی که از کارشناسان بانک دریافت نموده­ام، اقدام به طراحی یک نرم­افزار ساده نموده که به راحتی مقدار سود و اقساط وامهای بانکی را محاسبه می­نماید. فرهنگیان عزیز می­توانند با استفاده از این بخش از نرم­افزار، می­توانند قبل از گرفتن هر نوع وامی، از نحوه قسط بندی ، مقدار سود و اقساط ماهیانه آن اطلاع داشته باشند و به نحوی تصمیم­گیری نمایند که در بازپرداخت آن دچار مشکل نشوند.

2.  سنجش تخصصی قد و وزن :

هماهنگی وزن و قد انسان در هر مرحله­ای از زندگی چه برای زنان و چه برای مردان ، یکی از مؤلفه­های مهم سلامتی بشمار می­آید. که تا بحال فرمولهای زیادی از طرف متخصصان برای سنجش هماهنگی میان قد و وزن انسان ارائه شده ولی با توجه به محاسبات زیاد و عدم آگاهی افراد زیادی از جامعه، در رابطه با این فرمولها ،‌استفاده از آنها چندان مورد توجه قرار نگرفته است.

   اینجانب با استفاده از « فرمولهای پزشکی و کتابهای مربوطه، در خصوص سنجش دقیق قد و وزن و هماهنگی میان آنها اقدام به طراحی نرم­افزاری نمودم که تمام این مشکلات را حل نموده و به راحتی و بدون صرف کم­ترین زمان و بدون انجام هیچگونه محاسباتی ، با وارد نمودن مقدار وزن و قد هر شخصی ، اطلاعات زیادی از جمله طیف نرمال وزن ایده­آل (‌حداکثر و حداقل وزن طبیعی) ،‌بهترین وزن نرمان ، مقدار اضافه و یا کمبود وزن و تراکم توده بدنی (BMI) را تا سه رقم اعشار بطور کاملاً دقیق و علمی محاسبه نموده که این محاسبات بر روی کاغذ A5   قابل چاپ است.

   با توجه به بدست آمدن مقدار افزایش و یا کمبود وزن دانش­آموزان در سطح مدارس ، مربیان تربیت بدنی و مربیان بهداشت مدارس بهتر می­توانند در خصوص نحوه فعالیتهای آنها تصمیم­گیری نمایند.

گزارش تخلف
بعدی